Promene često mogu da vas izbace iz koloseka, zar ne? Ništa novo, jer svima nam se to dešava. Bez obzira šta je izazvalo promenu, da li je to bio šok, nova mogućnost ili tranzicija, velike, bitne promene će uzdrmati vaš postojeći identitet.

Potreba za identifikacijom nas obično drži u nekoj sigurnoj zoni gde ste majka, supruga, ćerka, domaćica, poslovna žena. Identifikacije sa određenim ulogama u životu nam daju osećaj kontrole, sigurnosti i pripadnosti.

Kako identifikacija izgleda u praksi

Ukoliko vam se desi da vas partner napusti, šok može da uzdrma vaš identitet supruge ili žene. Isto kao, otkaz u firmi vam može uzdrmati identitet uspešne poslovne osobe. Ponuda da uđete u biznis i postanete svoj gazda može da vam pruži novu mogućnost da ostvarite svoj dugogodišnji san, ali to može i da vas uplaši.

Dete koje odraste i napusti dom u nameri da se osamostali, često nam uzdrma identitet majke. Tranzicije kroz razne faze majčinstva i konačnog puštanja vašeg ptića iz gnezda ne moraju biti tako brze i šokantne, ali donose sa sobom preispitivanja. Identifikacija sa ulogom majke je obično veoma jaka.

Svi mi imamo tu jednu najsnažniju identifikaciju – ko smo mi, čija promena ima potencijala da nas najviše uzdrma. To je ono što Marta Bek zove PREŽIVETI SOPSTVENU SMRT. Sama reč smrt nas asocira na žaljenje, gubitak, ne postojanje.

Prostor između smrti i ponovnog rađanja, može biti neprijatan, a u isto vreme veoma plodan. Budite pametni i iskoristite ga na najbolji mogući način.

Faza umiranja i novog rađanja

3 saveta da se lakše dočekate na noge

Nudim vam par saveta koji vam mogu pomoći dok prolazite kroz različite tipove promena.

Savet No.1 – Budite pažljivi prema sebi

Šok kao iznenadna promena donosi osećaj ošamućenosti i zbunjenosti. Ponekad je portrebno od nekoliko nedelja do nekoliko meseci da shvatimo da nam život neće više biti isti. U tom situaciji budite pažljivi prema sebi, nađite podršku kakva vam treba u drugim ljudima i nikako nemojte donositi velike odluke.

Savet No. 2 – Slušajte svoje autentično JA

Bez obzira da li ste radili na ostvarenju novih mogućnosti ili su vam se “nekako desile”, doza straha će pratiti ovu promenu. Na vama je konačna odluka da li prihvatate novu mogućnost ili ne. Ovde je vrlo važno biti “čvrsto na nogama” i pratiti koje poruke šalje vaša autentično JA.

Velika mogućnost može biti i veliki izazov. Ova vrsta promena može da utiče i na međuljudske odnose. Mogu se ispoljiti osećaj krivice i ne pripadanja. Usled prihvatanja novih mogućnosti, neki ljudi će pokazivati manje interesovanja za vas i vaš život. Možete im se izgubiti iz vidokruga. Osećaj usamljenosti može da se pojavi kao ozbiljna prepreka snalaženju kroz ovu fazu promena. Držite se i tražite ljude entuzijaste koji će vas podrzati u vašim odlukama i novim avanturama.

Savet No.3 – Ostanite povezani sa svojom suštinom

Tranzicije mogu da izazovu promene u međuljudskim odnostima, a često su i uzrok sumnjičavosti prema sebi. Poznata vam je rečenica: “Pobogu, kako da napustim državni posao, pa tu mi je sigurna plata i penzija?!”

U tranzicijama je jako bitno ostati povezan sa svojim suštinom, sa delom vas koji je autentičan. Prepoznaćete ga po tome što vas čini živim i što vas tera na transformaciju. Taj deo sebe morate “održavati” na dnevnoj bazi.

Više puta će sumnjičavost prema svojim odlukama, ohrabreno komentarima iz vaše okolone, proizvesti snažanu želju za povlačenjem, gde je uljuljkivanje u raniju fazu veoma privlačno. Ne plašite se već nastavite svojim putem. Ako ne možete sami, potražite pomoć.

Ako uspešno prođete kroz sva ova iskušenja, prihavatite da starog života više nema. Uspešno odbacite deo svog identiteta, ali ako niste još sagradili novi, dobro došli u NIŠTA. Tabula rasa. Ovo je prostor u kome imate sve mogućnosti, ali još uvek nemate ništa. Da se ne zavaravamo, biti u međuprostoru nije lako.

BONUS saveti za period vaše inkubacije:

  1. Ovo je vreme kad veoma pažljivo treba da pratite svoje unutrašnje kompase.
  2. Krećite se polako, malim koracima, skupljajte informacije o stvarima koje vas zanimaju.
  3. Igrajte se sa novim saznajima o sebi i svojim intersovanjima. Mozda je to danas joga, u sutra pilates. Pratite šta se zadržava, šta odlazi, i ka čemu pružate najveći otpor.
  4. Fokusirajte se na ovde i sad. To će vas držati u mogućnosti da doživite sadašnji trenutak u potpunosti, a da se ne vraćate starom ili planirate novo. Još uvek nije vreme za to.
  5. Ne paničite kad upadnete u krize u prvoj fazi promena. Rađanje je mukotrpan posao, ali to ne znači da promena ne treba da se desi.
  6. Život će vas testirati. Vratiće vas unazad, pa možda i više puta. Imajte razumevanja za sebe.
  7. Dozvolite sebi da budete početnik. Ima to svoju draž.
  8. Istražite “magiju” međuprostora. Magija se obično tu i rađa.
  9. Važno je da se setite da ništa ne traje večno. Na pragu ste ponovnog rađanja, a to je veoma uzbudljivo.

Javite mi kako napreduje vaša faza novog rađanja ili mi zatražite pomoć na svom putu.

Autor: Aleksandra Sokolovski