Kolačići

Kolačići (eng. Cookies)

Čim ste stigli na ovu stranicu pitate se šta su to kolačići, zar ne?

Sigurno ste do sada puno puta kliknuli na to obaveštenje kada ste prvi puta posetili neki veb-sajt, bez da ste tada razmišljali za šta dajete svoje dopuštenje. Zapravo, kolačići su informacije koje se u obliku obične tekst datoteke otpremaju na vaš računar, tablet ili mobilni uređaj od strane veb stranice koju ste upravo posetili. Najčešće su to najobičnije postavke za veb stranicu, važne za neke bazične funkcionalnosti, kao što je na primer jezik koji preferirate.

Kada jednom imate spremljene „kolačiće“, nakon što ponovo otvorite veb stranicu koju ste ranije već posetili, vaš veb pretraživač šalje natrag spremljene kolačiće koji pripadaju toj stranici. Tako veb stranica zna da treba prikazati informacije koje su prilagođene vašim potrebama.

Evo jednog primera koji će vam ilustovati korisnost pomenutih kolačića.

Tipični web shop bez korištenja kolačića ne bi mogao zapamtiti koje ste sve artikle dodali u korpu. Slažete se da bi u tom slučaju online kupovina bila prilično spora i otežana. Takođe bi bilo potrebno da se kod svake posete stranice ponovo logujete da bi uopšte krenuli sa online kupovinom.

Kolačići mogu, takođe pohraniti i druge informacije, ali sve informacije mogu biti pohranjene jedino ako VI to dozvolite. Zapravo, veb stranica ne može dobiti pristup informacijama za koje im niste dali svoj dobrovoljni pristanak i nikako ne može pristupiti drugim datotekama na vašem kompjuteru.

Korisno je znati i ovo:

Ako ne želite da veb stranica preuzima bilo kakve podatke o vašem surfovanju, uvek možete promeniti postavke svog veb pretraživača. Jednostavno izaberite da on ne pohranjuje kolačiće, odnosno da automatski kod zatvaranja pretraživača obriše spremljene kolačiće. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u postavkama vašeg veb pretraživača.

Evo kako onemogućiti kolačiće u sklopu pojedinih pretraživača. Klik OVDE.

Kakve kolačiće koristi Psihopolaris

Koristimo kolačiće jedino da vam omogućim bolje korisničko iskustvo budući da oni služe za pamćenje određenih postavki. Takođe, koristimo ih iz nekih drugih servisa poput Facebooka i Googlea koji nam pomažu za praćenje aktivnosti svih posetilaca veb-sajta www.psihopolaris.rs.

O kolačićima možete još više saznati klikom OVDE.